Öksüzler Treni- Christina Baker Kline

Öksüzler Treni



Sayfa Sayısı: 368
Arkadya Yayınları
2014
17 tl


Kitap Tanıtımı

Bazen içinizdeki çocuk geçmişinizde hapsolur ve siz o çocuğu kurtarmak için tüm umutlara sımsıkı sarılırsınız…

Binlerce çocuk düşünün, ya ailesini hiç tanımamış ya da ailesini kaybetmiş. Kimsesiz çocukları düşünün, gülen gözleriyle size bakan. Tek istedikleri sıcak bir yuvayken, tek umutları ise onları bilinmeyen geleceklerine taşıyan Öksüzler Treni'dir.

1929 yılı Amerika'sında Vivian Daly de o trende yolculuk eden çocuklardan sadece biridir. Küçük yaşta hayatın zorluklarıyla karşılaşan Vivian, bir şekilde kaderine yön vermek zorundadır. Bunu gerçekleştirme gücünü de ona nereden geldiğini hatırlatan aile yadigârı kolyesinde bulacaktır…

On yedi yaşındaki Molly Ayer, son şansını da tüketmek üzere olduğunun farkındadır. Ona bakmakla yükümlü olan aileyle arası iyice açılan Molly'nin tek şansı, kamu hizmeti adına doksan bir yaşındaki yaşlı bir kadının çatı katını temizlemeye bağlıdır. Molly bu işi gönülsüzce yapacak olsa da aslında o yaşlı kadınla ne kadar çok ortak yönleri olduğunu yaşayarak öğrenecek ve geçmişte hapsolan ruhlarını özgür bırakma yollarını onunla birlikte keşfedecektir.

Öksüzler Treni ikinci şansları, beklenmedik dostlukları ve bizi kim olduğumuzu keşfetmekten alıkoyan sırları barındıran muhteşem bir roman.

"Sürükleyici… Bir eve ait olma hissini arayan iki kadının yürek burkan hikâyesi."
-Publishers Weekly-


Kitap Yorumu


Bazı şeyler vardır ki siz onu düşünmeye bile cesaret edemezken kimileri onu yaşıyordur. Çok kısa bir an bile olsa o düşünceleri yaşadığınızı hayal ederken kanınız donar ama bir taraftan bilirsiniz ki bazıları tam da onları yaşıyordur. Öksüzler treni de böyle işte, ailesi olmayan çocukların hikayesi ya da dramı demek daha doğru sanki. Bir an durup ailemsiz olmayı hayal bile edemezken, okurken içim burkuldu resmen. 

Yıl 1929… Kızıl saçlı, dokuz yaşında daha küçücük bir çocuk Niahm. Ama o yaşında yetişkin olmak zorunda kalmış bir çocuk. Önce ailesini sonra kimliğini ve hatta adını bile kaybetmiş bir çocuk… 

Yıl 2011… Molly on yedi yaşında, sorunlu bir genç kız. Ailesini kaybetmiş, geçmişine dair hiçbir iz taşımayan bir hayatı yaşamak zorunda. Çektiği sıkıntılar onu vurdumduymaz, sinirli ve de hepsinden ötesi umutsuz kılmış. 

Bu iki kızın öyküsü gibi görünse de aslında pek çok çocuğun öyküsü Öksüzler Treni. Anne ve babasını kaybeden çocukların, bir trenle başlayan öykülerini anlatıyor. Bu trenin gerçekten var olduğunu bilmek ise ayrı bir anlam katıyor kitaba. Her durakta duruyor bu tren ve resmen insanlar aralarından çocuk seçiyor kendine. Kimi özlemi çektiği bir evlada sahip olmak için, kimi hizmetçilik yaptırmak için kimi de işinde çalıştırmak için. 

İki ayrı zamanlı öyküleri okumayı seviyorum. Her iki zamanın nasıl kesişeceğini düşünmek daha keyifli hale getiriyor kitabı benim için, hele ki kitabın çevirisi güzel, redaksiyonu da iyiyse. Yazarın konu seçimini ve konuyu işleyiş biçimini de çok sevdim ayrıca. Ajitasyonsuz, doğal bir gözlemle aktarmış olayları ki bence bu büyük bir artı. 

Son zamanlarda okuduğum en güzel kitaplardan biri oldu Öksüzler Treni. Umarım böyle bir yazarın kaleminden çıkmış daha çok kitap okuruz. Şiddetle tavsiye ederim dememe gerek var mı?

Benim puanım;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG DESIGN BY BİR OTAKUNUN DÜNYASI